Hus och hem

Checklista inför köp av solceller

En solcellsanläggning är väldigt populärt att installera på taket. Och i princip alla villaägare funderar på det. Men vad krävs egentligen för att få installera en solcellsanläggning på taket? Är det något speciellt att tänka på innan du köper in allt material och anlitar en solcellsinstallatör? Läs vidare för att få reda på svaren!

  1. Renovera taket eller inte: Eftersom en solcellsanläggning sitter på taket i ungefär 25 – 30 år är det bra att se över taket innan något installeras. Annars kan det lätt bli dyrt om du måste avinstallera solpaneler för att renovera taket. Det är bättre att ta tag i saken innan!
  2. Väderstreck och taklutning: Självklart är det bäst med ett tak som vetter mot söder. Du får då ut allra mesta av solpanelerna! Men det går även bra att installera solpaneler på tak som vetter åt öster och väster. Taket ska helst ha en lutning på 15 – 60 grader. Men det går även bra med ett platt tak.
  3. Takmaterial: Materialet på taket avgör hur solceller installeras och vilka material som krävs för att installera dem. Se även över området kring din fastighet. Det bör finnas utrymme nog för byggställning samt kranbil om det behövs.
  4. Se över träd: Om du har stora träd i trädgården som skuggar taket på huset är det bra att ta bort en del grenar. Solcellsanläggningen fungerar bäst om den inte skuggas under dagen. Dessutom kan fallande grenar skada solcellerna.
  5. Typ av anläggning: Du behöver ta reda på hur mycket el som förbrukas i ditt hushåll för att kunna köpa en anläggning anpassad till behovet som finns.
  6. Bidrag och bygglov: Via det gröna avdraget kan du få bidrag för att installera solceller på taket. Men ställ dig i kö tidigt på året då det finns ett tak för detta bidrag. Vanligtvis behövs inget bygglov för att installera solpaneler men vissa kriterier måste uppfyllas.

Med dessa tips borde det gå som en dans att investera i solceller Härnösand!

Kommentarer inaktiverade för Checklista inför köp av solceller