Maskin och teknik

Skyddar du din dator?

I dagens informationssamhälle blir våra tekniska prylar säkrare och säkrare, men något som även är värt och tänka på är att datorvirus blir smartare och smartare.

Det är därför det är viktigt att hålla sin dator uppdaterad och även sitt antivirus, vet du inte hur man gör detta så är det lätt att få datahjälp till detta.
Ett virus kan i värsta fall förstöra viktig information eller ta reda på lösenord till bank och liknande.
BankID är en bra lösning som har gjort bankärenden säkrare och vi kan förvänta oss fler liknande smarta lösningar i framtiden.

Hur håller du din dator uppdaterad?
Att hålla sin dator uppdaterad regelbundet är ett bra skydd mot virus och i dom flesta fall på dom flesta datorer så laddas det ner uppdateringar i bakgrunden och installeras utan att man behöver göra något. I dom fallen man exempelvis har mobilt bredband med en begränsad kvot data så stänger vissa av sina automatiska uppdateringar och glömmer bort detta sedan.
Om du har Windows så öppnar du startmenyn, trycker på kugghjulet för inställningar, sedan uppdatering och säkerhet, och därefter Windows Update.
Datorn gör då en snabb genomsökning och kontrollerar om det finns tillgängliga uppdateringar att ladda ner. Behöver du windowssupport för att lösa något problem så finns det datasupport som arbetar enbart med detta.

Ett vanligt sätt som folk får datorvirus på är genom är att ladda ner program från diskutabla källor, eller om man klickat på en länk från ett spam-mejl som utger sig vara från någon trovärdig (till exempel en kollega, din bank eller en familjemedlem).
Det är lätt hänt och alla dessa som skapar virus lägger ner mer tid på att det ska se äkta ut så att man luras till att klicka på den länken.
Dom flesta antivirusprogram ligger i bakgrunden och kontrollerar vilka sidor man besöker och visar en varning om sidan är misstänkt på något sätt.

Ett annat problem som är vanligt på datorer är så kallat Adware, vilket är reklamprogram som man kan råka få med sig när man installerat något.

Kommentarer inaktiverade för Skyddar du din dator?