Arbetsliv och företagande.

Vad innebär akassan?

Du har kanske hört talats om det innan men inte vet riktigt vad det är.
Först och främst så finns det många olika a-kassor och alla tillhör olika fackförbund som håller i dessa.
Förr så var man tvungen att gå med i ett fackförbund för att få tillgång till a-kassan men idag går det bra att bli medlem separat.

Man ska så fort man får ett arbete ska man gå med i ett fackförbund eller a-kassa, beroende på vad det är för bransch så ska man gå med i motsvarande fackförbund.
Arbetar man med statliga uppdrag så ska man gå med i facket ST och arbetar man i butik så ska man gå med i Handelsanställdas.

Varför man ska gå med i a-kassan beror på att det fungerar som en inkomstförsäkring ifall man blir arbetslös i framtiden och behöver pengar för att betala hyra och räkningar.
Är man dessutom med i ett facket så kan man få hjälp med rättslig hjälp och rådgivning om man blivit uppsagd av felaktiga grunder, i vissa fall kan få tillbaka sitt arbete.

Om olyckan är framme och man behöver använda sig utav st a-kassa krävs det att man har varit medlem i minst ett år innan man kan nyttja detta.
Man behöver även uppfylla ett arbetsvillkor som innebär att man måste arbetat fulltid i ett antal månader inom det senaste året, det finns två olika varianter man kan uppfylla.
När man uppfyllt arbetsvillkoret så räknas den genomsnittliga lönen man har haft under det senaste året ut.

Man får utbetalat 80% av sin genomsnittligt uträknade lön efter att ha fyllt i kassakort där man redovisat vilka dagar man har varit arbetslös och om man arbetat med något.
Arbetsförmedlingen måste man skriva in sig hos från första arbetslösa dagen eftersom det är dom som kontrollerar om man sökt arbete och meddelar a-kassan detta.
Man måste nämligen vara till arbetsmarknadens förfogande och vara aktivt arbetssökande under tiden man får a-kassa

Kommentarer inaktiverade för Vad innebär akassan?